Dizel motor arızası ve arıza lambası, aracın belirli bölgelerinde meydana gelen aksaklıkların ardından sürücüler için uyarı niteliğinde yanan bir lambadır. Diğer arızalarda olduğu gibi dizel motor arıza lambasının yanması da önemli bir bulgu olup bir an önce kontrol etmekte fayda vardır. Aksi durumlarda istenmeyen sonuçları (muhtemelen yüksek maliyetli arızalar) meydana gelebilir.
Dizel motor arızası ve lambası neden yanar?
İsminden anlaşıldığı gibi yalnızca motor arızalarında değil; yakıt sistemi, egzoz sistemi, oksijen sensörü, maf sensörü, EGR valfi gibi araç bölümlerinde meydana gelen sorunlarda da motor arıza lambası yanabilir. Bu lamba, ufak sorunlar için bir uyarı niteliği olarak yansa da büyük problemler nedeniyle de yanabilir. Bu nedenle özellikle araç ile yapılan uzun yol seyahatlerinde karşılaşılan bu durumda araç kullanımına ara verip bulunulan noktaya çekici hizmeti istenilebilir. Bu sayede çok daha büyük maddi ve manevi hasarların önüne geçilmiş olur.
Dizel Araç Motor Arıza Lambası Nasıl Söndürülür?
Dizal araç motor arıza lambası söndürülmeden önce araç, uygun cihazlara bağlanılarak arızanın kaynaklandığı araç bölümü tespit edilir. O bölgedeki arızanın giderilmesiyle de dizel araçlarda arıza kaynağı silinir ve motor arıza lambası söndürülür. Aksi takdirde motor arıza lambasının kendi kendine sönmesi veya arıza giderilmeden sürücü tarafından söndürülmesi mümkün değildir.
Dizel araçlarda motor arıza lambası neden yanar? Sorusuna geldiğinde ise, dizel araçların motorlarında ateşleme sistemi bulunmadığında motor arıza lambası genel olarak yakıt veya turbo sistemlerindeki arızalardan kaynaklanır. Bunun dışında; maf sensörünün kirlenmesi, yakıt filtresinin kullanılmaz hale gelmesi, turbo hortumlarının hasar alması gibi durumlarda da motor arıza lambası yanar. Bu problemlerde sürücü ancak araç kaputunu açarak herhangi bir koku, yağ sızıntısı veya duman belirtisi olup olmadığına bakabilir. Teknik ve etkili çözümler için araç bakım servisleri ziyaret edilmelidir.
