Partikül Filtresi son zamanlarda sıkça kullanılan bir kelime olmaya başlamıştır. Özellikle çevre şartlarının daha katı olması ile araçların çevreye bıraktıkları Karbon monoksit ve karbondioksit gazlarının azaltılmasının yasal şartlar ile gerekliliği konusunda partikül filtresine büyük iş düşmektedir.
Peki bu partikül filtresi nedir, ne işe yarar, hangi arabalarda bulunur? Benzinli arabalarda ve dizel arabalarda partikül filtresi var mıdır? Tüm sorularınıza bu yazımızda cevap olmaya çalışacağız.
Partikül Filtresi Nedir?
Partikül filtresi, araç motorundan çıkan ve egzoz borusuna yönelen bileşen bakımından zararlı gazları temizleyen bir sistemdir. Çevreye salınan zararlı gazların azaltılması ve belirli bir limitin altında olması yasal bir zorunluluktur.

Dizel araçlarda partikül filtresi kullanmanın zorunlu olmasının nedeni ise araçta kullanılan yakıt tipidir. Çünkü dizel yakıtlar enerjiye dönüştürülmek için yakıldığında çevreye zarar verebilecek bir gaz açığa çıkartır. Bu nedenle dizel araçlarda partikül filtresi takmak zorunlu kılınmıştır.
Benzinli araçlarda da dizel araçlara göre çevreye zararlı gazlar yoğun bulunmadığında şu anlık benzinli araçlarda partikül filtresi bulundurmak zorunlu değildir. Şu an için benzinli araç üreticileri ürettikleri araçlara partikül filtresi eklemez iken emisyonu %95 oranında azalttığından dolayı araç sahipleri tarafından tercih edilebilir. Ülkemizde benzinli aracına sonradan partikül filtresi taktıran sayısı çok azdır.
Benzinli Araçlarda Partikül Filtresi Var Mı?
Partikül filtresi, uzun yıllardan bu yana dizel araçlarda kullanılan ve emisyon gücünün arttırılmasını (zararlı emisyon gazlarının azaltılmasını) sağlayan bir parçadır. Dizel araçlarda Euro 5c standartlarına göre partikül filtresi takmak zorunludur. Benzinli araçlara gelindiğinde ise partikül filtresinin takılı olduğu benzinli bir araçta emisyonun %95 azaldığı tespit edilmiştir. Her ne kadar benzinli araçlarda partikül filtresi bulundurmak zorunlu olmasa da Euro 6c standartlarına göre ilerleyen yıllarda benzinli araçlarda da partikül filtresi kullanmak zorunlu bir duruma gelebilecektir.
Dizel araçlar için ele alacak olursak birçok Euro 4 motor sınıfına sahip araçlarda, Euro 5 ve Euro 6 araçların tümünde partikül filtresi kullanılan bir sistemdir. Egzoz emisyon seviyelerinde izin verilen partikül madde değerlerinin ciddi oranda sınırlandırılması DPF (Dizel Partikül Filtresi) kullanımını zorunlu hale getirmiştir. Euro 4 normunda izin verilen partikül madde seviyesi 0,025 g/km iken, Euro 5 normunda bu değer, 0,005 g/km’e sınırlandırılmıştır.
Partikül filtresi, konum olarak motorun arkasında ve turboşarjın yakınında bulunur. Benzin partikül filtresinin etkili bir şekilde çalışma gösterebilmesi için ortamın uygun sıcaklığa ulaşması gerekir. Bu nedenle benzin partikül filtresi için bulunduğu konum oldukça kullanışlı olup, kısa süre içerisinde ısınıp motordan egzoz borusuna yönelen zararlı gazları temizler. Benzinli araçlara partikül filtresi taktırabilmek için ise orijinal parça kullanımı için profesyonel araç bakım servislerine gidilmelidir.
Elektrikli Arabalarda Partikül Filtresi Var Mı?
Elektrikli araçlar çevre bakımından en çevreci araçlardır. İçten yanmalı bir motorun olmaması egzoz gazının çıkmayacağı ve doğal olarak çevreye zararlı emisyon gazları salmamaktadır. Elektrik araçların herhangi bir egzoz emisyonu olmaması nedeniyle partikül filtresine gerek olmamaktadır. Üreticilerin partikül filtresi eklemediği elektrikli araçlarda sonradan eklemekte mümkün değildir.
Hibrit araçlar yarı elektrikli yarı yakıtlıdır. Şarjı bittiğinde ve yakıt (genelde benzin) kullanılmakta ve egzoz gazında çevreye zararlı emisyonlar çıkabilmektedir. Hibrit araçlara partikül filtresi takılabileceği gibi şu an için öncelik tamamiyle içten yanmalı benzinli ve dizel motora sahip araçlarda olmalıdır.
Avrupa’nın önemli başkentlerinde benzinli ve dizel araçların şehir merkezlerine girmeler yasaklanırken sadece elektrikli araçların geçişine izin verilecektir.
Partikül Filtresi İptal Edilebilir mi?
Araçlarda bulunan tüm ekipman ve parçalarda olduğu gibi partikül filtrelerinde de iptal etme işlemi yapılabilmektedir. Özellikle belirli bir zaman sonra (kilometre sonra) içi dolan ve işlevsiz hala gelen filtreler yenisi ile değiştirilmemektedir.
Motor rejenerasyon anında iken çok yüksek ısılara çıkmaktadır. Uzun süreli yüksek ısılara çıkması çeşitli motor bölümlerinde hasarlara yol açabilir. Gerçekleşen her rejenerasyon için ortalama 2 litre yakıt tüketimi gerçekleşir. Filtrenin iptal edilmesi yakıt tüketimini düşürmeye ve normalden yüksek basınca maruz kalan enjektörlere katkısı vardır. Ülkemizde yakıt tüketimini düşürmek için bu filtreler iptal edilmektedir.
İptal işlemi için filtreyi açıp içindeki filtrenin çıkartılması veya sökülüp yerine boru konulması gerekir. Motor beyni üzerinden filtre parametrelerinin tamamen silinmesi gerekir.
Partikül Filtresi emisyon değerleri ve çevreye zehirli egzoz emisyonu salınımını azalttığı için iptal edilmemesi gereken bir ekipmandır.
Emisyon Standartları: Wikipedi