Alternatör ve Bijon konusu araba severler için teknik konular olmasına karşın oldukça fazla merak edilen parçalardır. Bu nedenle Alternatif ve bijon’ları sizler için ayrı ayrı tanıtım nedir, ne işe yarar gibi sorularınıza cevap olmaya çalışacağız.
Alternatör ve Bijon birbirinden oldukça farklı ekipmanlar olsa da bu yazımızda ikisini birleştirerek sizlere sunmak istedik. Öncelikle Alternatör konusunu detaylıca açıklayacak ve ardından Bijon konusu sizlerle olacak.
Alternatör Nedir ve Ne İşe Yarar?
Alternatör, bir jeneratörün çalışma prensibine benzer olarak çalışan ve aracın motor bölümünde bulunan bir parçadır. Alternatörün amacı, araç içerisine elektrik dağıtmak ve aküyü şarj etmektir. Bazı hibrit model araçlarda alternatör bulunmamakla beraber, içten yanmalı motora sahip tüm araç tiplerinde alternatör bulunmaktadır. Adını alternatif akım teriminden alan bu parça ise araçlarda standart olarak motorun ön kısmında bulunur.
Alternatör Nasıl Çalışır?
Şarj dinamosu olarak da isimlendirilen alternatör, yapı ve işlev gereği araç içerisinde bir jeneratör görevi görür. Çünkü çalışma prensibi jeneratör ile benzer olarak, aldığı bir enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürür. Alternatörün çalışma prensibi ise, motordan almış olduğu hareket enerjisini elektrik enerjisine dönüştürerek hem aküyü doldurur hem de araçtaki diğer elektrik gereksinimi olan parçalara güç sağlar. Genelde halk arasında araçlarda enerjinin akü tarafından verildiği düşünülse de araç içerisindeki temel elektrik gücü alternatör tarafından verilir. Hatta alternatör, araç seyir halindeyken sürekli olarak hareket enerjisini elektrik enerijsine dönüştürmeye devam ederek akünün bitmesine de engel olur.

Alternatörün hareket enerjisini almasını sağlayan parça ise alternatör üzerinde bulunan tekerlekli kranktır. Bu parça alternatör kayışı yardımıyla motordan hareket enerjisi elde ederek bu enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürmeyi sağlar. Alternatörde ortaya çıkan arızalar ise genellikle tekerlekli krank ve alternatör kayışı nedeniyle yaşanır. Alternatörün hareket enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmesinin ardından güç verdiği araç parçaları ise; aracın iç ve dış ışıkları, gösterge paneli olarak örnek verilebilir.
Bijon Nedir? Ne İşe Yarar?
Bugün sizlerle bir yolculuğa çıkacağız yolculuğumuz sırasında Otomobiliniz ile seyir halinde iken, jant kapaklarınızın düşmesini veya vidalarınızın gevşemesini istemiyorsanız vidaları sıkı çevirin, çünkü aşağıda vereceğim bilgiler bir çoğunuzun işine, eminim yarayacaktır. O zaman hiç vakit kaybetmeden başlayalım.
Bijon nedir?
Bijon, tekerleğin, otomobil ile entegrasyonu sırasında sabitlemek amacı ile üretilen özel vidalara denir. Tekerleği araca montajlarken dikkat etmeniz gereken en önemli unsur, cıvataları olduğundan fazla sıkmamak.
Yeni nesil araçlarda her tekerlekte 1 adet şifreli bijon bulunmaktadır. Şifreli bijon ile araç lastiğinin çalınması ve istenmeden sökülmesi engellenmiştir. Şifreli bijonun şifreli anahtarı bulunmakta ve sadece o anahtar ile açılabilmektedir. Şifreli bijonlar çok hassas olup mümkün olduğunca az sıkılması gerekir. Eğer elinizdeki şifreli bijon anahtarı hasar görürse lastiklerde bulunan şifreli bijonları sökmek imkansız hale gelebilmektedir. Bunun çözümü oldukça zorlu olup kaynak yaparak ile çıkaran ustalar bulunmaktadır.
Kaynak işlemi elektronik aksamı fazla olan araçlarda beyin hasarına neden olabilmektedir. Bu nedenle kaynak işlemi işinde çok usta olan kişiler tarafından yapılmalıdır. Önerilen çözüm ise kesinlikle kaynak değildir. Şifreli bijonları çıkaracak özel anahtarlar yapılmakta ve bazı tamircilerde bulunmaktadır. Bunlar yardımıyla aracınıza hasar vermeden çıkarabilirsiniz.

Bijon Nasıl Takılır?
- Öncelikle doğru montajlama yapıp yapmadığınızı kontrol edin.
- Daha sonra bijon cıvatalarınızı doğru bir şekilde yuvaya yerleştirin.
- Doğru anahtar seçimi ile bijon vidalarını çapraz olacak şekilde sıkın.
- Bu işlemi tamamlayana kadar çapraz bir şekilde sıkımı gerçekleştirin.
- Son olarak jant kapaklarınızı yuvaya yerleştirin ve üzerine hafif baskı yaparak doğru takıldığından emin olun.
Bijon Doğru Takılmazsa Ne olur?
Araç sahiplerinin bu konuda en çok yaptığı hata; tekerlek arızalarını bilir kişilere yaptırmadan kendilerinin yapmaya çalışmasıdır. Bu da bijon kaynaklı arızalar, meydana getirmeye neden oluyor. Tamir esnasında bijon cıvatalarını doğru sıkamadıkları için bijon da gevşeme veya çok sıktıkları için gerilme meydana gelebiliyor, sonrasında ciddi kazalara sebebiyet verebiliyor. Size tavsiyemiz güvenliğiniz için tekerlek arızalarınızı işinin ehli, bilir kişilere yaptırmanız.
Bijon Kaynaklı Kazalar Nelerdir?
Bijon cıvataları doğru sıkılmadığında her cıvataya ayrı bir yük bineceği için uzun yol veya ticari amaçlı kullanımlarda seyir halinde iken, kasisten geçiş esnasında fazla sıkılmış bijon cıvatalarının maruz kalacağı dengesiz yük. kırılmalara neden olabilir ve bu da çok ciddi kazalara sebebiyet verebilir.