2021 Yakıt Fiyatları arabası olan herkesin ilgilendiği ve bir zam haberi duyduğunda yakıt istasyonlarına koştuğu bir durum haline geldi.
Döviz kurlarındaki sürekli artışlar ve artan petrol fiyatları ülkemizde de yakıtlara (benzin, motorin ve LPG) zam olarak yansıyor. Yakıtların üzerindeki vergiler en can alıcı noktalar olsa da ötv gibi vergilere şu an için yapılacak bir şey bulunmuyor.
Koronavirüs pandemisi bir çok sektörü vurduğu gibi araba sektörüde bu durumdan en fazla etkilenen sektörlerin başında geliyor. Öyle ki çip krizi henüz aşılamadı ve bir çok araba fabrikası çip olmadığı için üretimlerini durdurma veya yavaşlatma kararı almak zorunda kaldı. Buda haliyle oto fiyatlarına zam olarak yansıyor.
2021 Yakıt Fiyatları
2021 yılı Ekim ayı itibariyle yakıtların litre fiyatları şu şekilde.
Benzin – 7,95 TL
Motorin – 7,94 TL
LPG- 5,92 TL
Yakıt fiyatları il bazında değişkenlik gösterebiliyor. Ortalama fiyatlar yukarıda yer aldığı gibi son zamlar eklenmiş durumdadır. Son zamlar ile eşel mobil sistem nedeniyle ÖTV’nin bir kısmı devlet tarafından karşılanmış oldu ve Benzin ile Motorin fiyatları aynı seviyeye geldi.
Eşel Mobil Sistem Kalkıyor mu?
Haberlere yansıyan bir durum ise Eşel mobil sistemin kaldırılacağı ve devletin ÖTV’nin tamamını almaya başlayacağı oldu. EPGİS (Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası) Genel Başkanı Fesih Aktaş tarafından bu yönde yapılan açıklama bir çok kişinin aklını karıştırdı.
![2021 Yakıt Fiyatları ve Zamlar 2021 Yakıt Fiyatları ve Zamlar](http://oto.net.tr/wp-content/uploads/2021/10/benzin-zam.jpg)
Eşel mobil sistemin akaryakıt fiyatlarına zam yapılmasını önlemek amacıyla geliştirildiğini ifade eden Aktaş, sadece bu sebeple 31 milyar liralık vergi gelirinden feragat edildiğini sözlerine eklemiş. ÖTV’nin fiyatlara yansıtılmasının zayıf ihtimal olduğunu belirten yönetici, eğer bu durum gerçekleşirse fiyatlarda yüzde 50’ye varan zam yapılacağını vurguluyor.
Gün itibari ile son ÖTV ayarlamaları sonrasında akaryakıtta devletçe karşılanan ÖTV miktarları.
Benzin: 2,30 ( TL/LT )
Motorin: 2,05 ( TL/LT )
LPG Oto gaz: 1 ( TL/LT )
— EPGİS (@trepgis) October 9, 2021
EPGİS genel başkanı açıklamalarına devam ederek şu an için böyle bir durum olmadığını fakat olması durumunda yakıt fiyatlarının yükseleceğini vurguladı.
Aktaş: “Devletin gelirlerinde büyük öneme sahip akaryakıt vergilerinden ne kadar daha feragat edilebileceği sorusu bizim yanıtlayabileceğimiz bir soru değil. Ancak ihtimalleri değerlendirdiğimizde, iki seçenek ortaya çıkıyor. Ya radikal bir karar alarak benzinde litrede 2 lira 30 kuruş, motorindeki 2 lira 56 kuruş ve LPG’deki 1 lira ve buna bağlı KDV miktarı da eklenerek akaryakıt satış fiyatlarına yansıtılır, ki bu fiyatlarda yüzde 50’ye yakın bir zam anlamına gelir, ya da bu rakamların getireceği vergisel feragate devam edilir. Her iki yöntem de keskin bıçağın iki tarafı olarak tanımlanabilir.
Çünkü artış, keskin bir enflasyonist etki ve halk tepkisi getirir, artış yapmamak ise ciddi oranlarda gelirden vazgeçiş anlamına gelir. Halen eşel mobile rağmen, ÖTV’yi de eriterek fiyatları artışa geçiren ham petrol fiyatlarının ve kur etkisinin hissedildiği bir dönemde, 1’inci seçeneğin zayıf ihtimal olduğu görüşündeyiz. Ancak zorunluluk durumunda ise mayıs ayındaki gibi ÖTV de bir seferlik artış yapılabilir.”
Öte yandan yakıt istasyonları her türlü hazırlığa başladı. Şu ana kadar yakıt pompaları maksimum 9,99 TL olarak dizayn edilmiş iken istasyonlar revizyona başladı ve 99,99 TL’ye kadar destekleyecek şekilde pompalarını güncellemeye hızla devam ediyorlar.
Buda tüm istasyonların bir zam beklediği yönünde yorum yapılmasına neden oldu.
Zam haberlerinin ardı ardına gelmesi ile arabası olanlar yakıt istasyonlarına koşarken istasyon önlerinde uzun kuyruklar oluştu. Yakıt deposunu 20 TL daha ucuza doldurmak isteyen vatandaşlar istasyonlara girebilmek için 30 dk ile 60 dk arasında sıra bekledi.